Calella, és mar i muntanya a la vegada. Fet que l’ha fet especial al llarg de la història, i per això ha estat terra de romans, de pescadors, de pirates, de comerciants i teixidors, deixant una rica empremta i
molts llocs per visitar:
· El Mercadal (Plaça de l’Ajuntament): és el punt neuràlgic del municipi, lloc de trobada i de les principals activitats populars. En origen també va respondre a aquestes característiques i es que era la zona del mercat, una activitat que se li coneix des de l’any 1338 i que s’ha allargat fins els nostres dies.
· Can Giol: situat a la Plaça de l’ajuntament, aquesta casa de caire privat destaca pel seu estil gòtic renaixentista, tret que es pot apreciar en alguns elements de la façana. El seu origen el trobem l’any 1430, moment en que la vil·la va créixer cap al mar en el sentit de Llevant. El seu nom ve del darrer propietari, Albert Giol i Galceran, investigador i historiador local.
· Museu Arxiu Josep M. Codina i Bagué: l’edifici és una gran casa pairal, construïda entre els segles XVI-XVII. Conserva el portal adovellat i les mènsules que sostenien el matacà de defensa. Originalment era un edifici de planta baixa i una primera, sota teulada a dues aigües. Al segle XVII s’hi realitzaren diferents obres d’annexió: s’aixecà una segona planta, es va refer la coberta de forma unitària i se li donà a la façana l’aspecte actual. El
museu compta amb una gran diversitat de fons: minerals, fòssils, materials arqueològics, ceràmica popular, rajoles, maquinària tèxtil, eines d’oficis tradicionals, vestits, brodats i el conjunt de la Farmàcia Barri.
· Església de Santa Maria i Sant Nicolau: fins al segle XV, Calella va estar integrada en la parròquia de Pineda de Mar i no va ser fins l’any 1525 quan el Papa Climent VII li concedí una butlla per fer-se independent. Tres anys després, adquirits els terrenys per la construcció del nou temple, l’arquitecte assignat, Pere Suaris es posava mans a l’obra.
· Capella de Sant Quirze (antiga capella de Sant Elm): d’estil gòtic i renaixentista, aquest edifici va ser habilitat com a parròquia l’any 1528, mentre es construïa la nova església de Santa Maria i Sant Nicolau. Entre els anys 1747 i 1755 va tornar a fer servei, al esfondrar-se l’esmentada església. Actualment és obert al públic només per celebracions especials i concerts.
· Can Bartrina: construït al segle XVI, sota un estil gòtic renaixentista, hi va néixer i morir l’il·lustre advocat i polític Francesc d’Assís Bartrina i Roca. Avui dia, després d’haver estat restaurada, és d’ús particular i pertany a una de les seves netes. Al costat de la porta hi ha una placa en honor a F. Bartrina.