Mar Blau  header
Home > Vacances a Calella

Vacances a Calella
Mar Blau

Entre el Mediterrani i la Serralada Litoral, Calella es troba en un entorn privilegiat. Coneguda com la Capital del turisme del Maresme és un nom que bé s’ha guanyat i es que Calella ho té tot: sol i platja, cultura, natura, tradició i una gastronomia excepcional. La seva ubicació, a 50 km de Barcelona i Girona és un factor clau per al visitant, doncs afavoreix la realització de tot tipus d’excursions i activitats, fent que les vacances a Calella siguin excepcionals.

És una ciutat cosmopolita i alegre, de clima agradable tot l’any, fet que l’ha fet popular tant a nivell comarcal com internacional. Amb unes tradicions molt arrelades i una identitat que fan de Calella un destí atractiu de visitar. Amb places i espais verds on passejar i retrobar-se, amb una àmplia zona de vianants lligada a un important eix d’oci i comercial i 3km de platges molt ben cuidades de sorra daurada i aigües transparents.

Descobreix els atractius turístics de Calella
Vacances a Calella
Patrimoni Històric i Cultural
Calella, és mar i muntanya a la vegada. Fet que l’ha fet especial al llarg de la història, i per això ha estat terra de romans, de pescadors, de pirates, de comerciants i teixidors, deixant una rica empremta i molts llocs per visitar:

· El Mercadal (Plaça de l’Ajuntament): és el punt neuràlgic del municipi, lloc de trobada i de les principals activitats populars. En origen també va respondre a aquestes característiques i es que era la zona del mercat, una activitat que se li coneix des de l’any 1338 i que s’ha allargat fins els nostres dies.

· Can Giol: situat a la Plaça de l’ajuntament, aquesta casa de caire privat destaca pel seu estil gòtic renaixentista, tret que es pot apreciar en alguns elements de la façana. El seu origen el trobem l’any 1430, moment en que la vil·la va créixer cap al mar en el sentit de Llevant. El seu nom ve del darrer propietari, Albert Giol i Galceran, investigador i historiador local.

· Museu Arxiu Josep M. Codina i Bagué: l’edifici és una gran casa pairal, construïda entre els segles XVI-XVII. Conserva el portal adovellat i les mènsules que sostenien el matacà de defensa. Originalment era un edifici de planta baixa i una primera, sota teulada a dues aigües. Al segle XVII s’hi realitzaren diferents obres d’annexió: s’aixecà una segona planta, es va refer la coberta de forma unitària i se li donà a la façana l’aspecte actual. El museu compta amb una gran diversitat de fons: minerals, fòssils, materials arqueològics, ceràmica popular, rajoles, maquinària tèxtil, eines d’oficis tradicionals, vestits, brodats i el conjunt de la Farmàcia Barri.

· Església de Santa Maria i Sant Nicolau: fins al segle XV, Calella va estar integrada en la parròquia de Pineda de Mar i no va ser fins l’any 1525 quan el Papa Climent VII li concedí una butlla per fer-se independent. Tres anys després, adquirits els terrenys per la construcció del nou temple, l’arquitecte assignat, Pere Suaris es posava mans a l’obra.

· Capella de Sant Quirze (antiga capella de Sant Elm): d’estil gòtic i renaixentista, aquest edifici va ser habilitat com a parròquia l’any 1528, mentre es construïa la nova església de Santa Maria i Sant Nicolau. Entre els anys 1747 i 1755 va tornar a fer servei, al esfondrar-se l’esmentada església. Actualment és obert al públic només per celebracions especials i concerts.

· Can Bartrina: construït al segle XVI, sota un estil gòtic renaixentista, hi va néixer i morir l’il·lustre advocat i polític Francesc d’Assís Bartrina i Roca. Avui dia, després d’haver estat restaurada, és d’ús particular i pertany a una de les seves netes. Al costat de la porta hi ha una placa en honor a F. Bartrina.
Vacances a Calella
Patrimoni Natural
El paisatge costaner de Calella és excepcional, així com els camins que et porten a la Serralada Litoral, a redós dels contraforts del Parc Natural del Montnegre Corredor. La Xarxa de Senders i Camins del Maresme uneix totes les poblacions d'aquesta zona, donant la possibilitat de contemplar els diferents paisatges naturals a peu, en bici o cavall. Un total de 500 km senyalitzats, que complementen l’oferta turística amb un turisme de natura i actiu.

Les rutes més populars a Calella son les següents:

· Ruta de l'Esquirol: amb 3 km de recorregut senyalitzats en color vermell, un dels punts més destacats pel que es passa és el Parc Dalmau. Hi predominen els pins pinyoners, per això hi acudeixen tants esquirols. Sota l'ombra hi creix un alzinar on hi volen les mallerengues.

· Ruta del Corb marí: amb 3 km de recorregut senyalitzats en color blau, bona part del camí pasa vora el mar. Un dels punts és un mirador de roques on es poden observar corbs marins i gavines. Entre la vegetació que es va trobant destaquen les santolines, gazànies, tamarius, brolla i pinedes on viuen diversos ocells com les merles, el tallarol capnegre o el rupit.

· Ruta de la Guilla: amb 10 km de recorregut senyalitzats en color groc, entra a la Serra de les Guilles, un corredor biològic que dona continuïtat a les masses forestals del Parc Natural del Montnegre. Entre els mamífers que s'hi poden observar trobem la guilla, la geneta, l'esquirol, el toixó, el gaig, el tudó o les mallerengues. I de flora, sobretot destaquen les alzines sureres, brollers i estepars.
Vacances a Calella
Festes i tradicions
A Calella trobaràs des dels festivals de música més internacionals a les tradicions més centenàries. I és que el municipi ha sabut mantenir, recuperar i innovar. Una conjunció que li dona una destacada identitat que es viva durant tots els mesos de l’any. Els primers dies del mes de juny es celebra l'Aplec de la Sardana i a meitat de mes té lloc una altra festivitat dedicada als patrons Sant Quirze i Santa Julita. També és el mes de la Fira Renaixentista, fent honor a la quantitat d'edificis destacats d'aquesta època que es troben a la ciutat. Sobretot s'hi destaca el mercat, acompanyat d'espectacles i tot tipus d'activitats.

Al setembre, durant la Festa Major de la Minerva, s'organitza la Fira de Calella i l'Alt Maresme, un punt de trobada entre les tradicions i productes artesans de Catalunya. La segueix un esdeveniment amb prou repercussió internacional, l'Oktoberfest Calella. Amb decorats que segueixen l’estil bavarès, durant tres setmanes aplega bandes de tot Europa, arribant a superar els 3.000 músics. Una festa on la cervesa, la música, la gastronomia i el ball afavoreixen mil moments de felicitat.

Els castellers també tenen representació, sota la Colla de Castellers de l’Alt Maresme, nascuda l’any 2013. Agrupa les poblacions de Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat, Palafolls, Tordera i Blanes. Així com els Trabucaires del Renaixement adscrits a la Confraria de la Mare de Déu del Roser. No ens oblidem de la Colla Gegantera de Calella, i es que el municipi compta amb gegants des de l’any 1935. Els actuals, en Quirze i la Minerva van ser creats el passat 2003, amb la voluntat de recuperar els antics gegants desapareguts. El Mastegamosques és un altre personatge popular recuperat. Es tracta d’un capgròs que representa un bufó vestit de color vermell i verd amb cascavells i amb un espolsador a les mans. Tots tres tenen el seu propi ball, el qual sempre va amenitzat per la música dels grallers de Calella.

Una altra tradició molt calellenca, tot i que també la pots trobar en altres municipis de la Costa del Maresme, son les catifes de Corpus. Aquesta representació uneix veïns de totes les edats, associacions i entitats, on tots posen l’afany de sortir al carrer per engalanar la ciutat amb catifes de flors que emplenen els carrers de colors i perfums. Els dissenys son molt variats, amb figures i dibuixos formats amb pètals, llavors i elements florals. La festa acaba al capvespre, de a mà dels gegants i capgrossos de Calella, que posen fi a la jornada, passant-hi per damunt en cercavila, tot desfent les catifes al seu pas.
Vacances a Calella
Gastronomia
La gastronomia de la costa catalana és una de les més variades i riques del món, amb productes de la terra i del mar, pots trobar des dels plats més tradicionals a plats creatius que son una vertadera explosió de sabors. A Calella entre els plats més populars trobem l’arròs negre i el suquet de peix.

Un bon lloc des d'on conèixer el producte de proximitat és el mercat, als qual s'hi poden trobar els millors productes de la Costa del Maresme: les maduixes de Vallalta, les cireres de'n Roca d'Arenys de Munt, els tomàquets 'pometa', els pèsols de Mataró, les faves de Caldes d'Estrac, les mongetes de Malgrat de Mar, els bolets del Baix Maresme, el raïm DO Alella o les gambes i cigales d'Arenys de Mar.

L'edifici que acull el Mercat Municipal és noucentista, obra de Jeroni Martorell i Terrats i compta amb una superfície comercial de 449 m2. Està obert al públic de dimarts a dissabte. D'altra banda, el Mercat Setmanal a Calella es realitza en dissabte. Hi ha una setantena de parades, on hi predominen les parades de fruita, verdura i roba. També s'hi troben embotits, equipament per la llar, flors i planter. La seva ubicació és a la Plaça del Mercat.
Vacances a Calella
Sol i platja
Calella és una perfecta destinació de sol i platja, amb la Platja del Garbí, la Platja de les Roques i la Platja Gran, trobareu des de tranquil·litat fins a tot tipus d’activitats. Les coneixeu?

· Platja de les Roques: amb una longitud de 750m, aquesta platja gaudeix d’un entorn privilegiat i exclusiu i es que si busques calma i tranquil·litat aquesta és la platja ideal. Rodejada de roques i amb aigües transparents, és perfecta per fer un bany després de la visita al Far de Calella o a Les Torretes. A més a més, cal destacar que contempla una zona nudista (Cala d'en Pere) i també compta una paret d’escalada “Boulder”.

· Platja Gran: ubicada junt al Passeig Manuel Puigvert, és un dels centres neuràlgics de la ciutat en quan a activitats culturals i lúdiques. És la platja perfecta per als que busquen activitats i dinamisme. Amb una longitud de 1.338 metres, es diferència per la seva arena daurada i el seu onatge moderat.

· Platja del Garbí: situada davant de la zona hotelera, s’hi arriba a través del Passeig amb el mateix nom. És menys concorreguda que la Platja Gran i s'expandeix al costat d’aquesta arribant als 752 metres. Des del 1994 és bandera blava i el 2004 va ser guardonada amb la “Q” de qualitat del ICTE. Si us agraden els esports nàutics, no us podeu perdre les activitats d’estiu del Water Sports Centre i el Parc flotant Water Games.

Com heu vist, Calella compta amb molts atractius. Per això és una destinació perfecta per passar les vacances o fer una escapada de cap de setmana. L'Hotel Mar Blau es troba a la ubicació perfecta per gaudir de Calella, el seu entorn i de la típica gastronomia catalana. Així mateix, en temporada alta, l’hotel també compta amb una destacada programació d’activitats dirigides a tots els públics.